Amarantus– inaczej szarłat wyniosły, nazywany jest zbożem XXI wieku – ze względu na wysokie wartości odżywcze i zdrowotne.

Nie jest powszechnym produktem spożywczym, który gości w naszych domach, jednak nie jest on nowością. Amarantus należy do najstarszych roślin uprawnych świata!!!  Stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków.

 

  • Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go aż 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Dzięki temu doskonale sprawdza się w walce z anemią.
  • Jest bardzo dobrym źródłem cennego białka- o wiele lepiej przyswajalnego niż z mleka krowiego.
  • Ziarna amarantusa zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego można stosować go w zaparciach u dzieci.
  • To bardzo dobre źródło wapnia w diecie dla dzieci- w 100 g amarantusa można znaleźć 159 mg wapnia.
  • Nie zawiera glutenu dlatego może być spożywany przez osoby dotknięte celiakią lub alergią pokarmową na gluten.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę i  choroby serca.
  • Daje  orzechowy posmak

Amarantus można kupić w postaci mąki, płatków, nasion, oleju tłuczonego na zimno, ziaren, poppingu (tzn. amarantus ekspandowany)- w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych.

 

Amarantus w diecie dziecka:

Według portalu www.osesek.pl amarantus można wprowadzić do diety dziecka od 9 miesiąca.

0010524950L-849x565

Z czym TO się JE? 

 

Jeżeli gotujesz zupki swojemu maluszkowi- dodaj do garnka  2-3 łyżki ziaren amarantusa- ja dodaję je do każdej zupy- według mnie najlepiej się komponuje w zupie dyniowej, pomidorowej, z buraków, brokułowej.

 

Placuszki z amarantusa:

  • 2 jajka
  • 1 filiżanka wody
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mąki z amarantusa.

Jajka ubić, dodać wodę, miód, stopione masło i wszystko wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę z amarantusa. Wyrobić ciasto i zostawić na noc w lodówce. Formować z ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.

 

0010593505S-849x565

 

Ciastka z amarantusem:

  •  2 szklanki amarantusa ekspandowanego (popping)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • dowolne bakalie i orzechy, ja dodałam:
    • 3 łyżki żurawiny
    • 3 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki słonecznika łuskanego
1) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2) Wszystkie składniki mieszamy łyżką, następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka wielkości 1 łyżki.
3) Pieczemy 12 minut (do zarumienienia).
0010464179F-1920x1280
Poprzedni artykułSzkolenie: „Optymalne żywienie i wzmacnianie odporności dzieci.”
Następny artykułJa nie jestem chora na WidziKozę -ja ją mam