Po grzyba dajesz grzyba?

215

W Polsce zbieranie grzybów jest bardzo popularną forma spędzania wolnego czasu, a spożywanie ich to tradycja żywieniowa. Bigos z grzybami, zupa grzybowa, grzyby w occie, smażone grzyby ze śmietaną, sos grzybowy… bogactwo przepisów z ich udziałem nie ma granic.

W lasach rośnie jednak wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności, dlatego najlepiej nie podawaj ich dzieciom i osobom starszym. „Pyszny” posiłek z grzybów, dla dorosłego może skończyć się zatruciem, natomiast dla dziecka,  śmiercią.

NIE WIERZ W PRZESĄDY!

  • Grzyb, którego zjadają ślimaki, na pewno jest jadalny. NIEPRAWDA!
  • Jeżeli woda w czasie gotowania robi się różowa, to grzyby są niejadalne. NIEPRAWDA!
  • Jeśli podczas gotowania grzybów z cebulą, cebula zmieni kolor na ciemny, to znaczy, że wśród gotujących się grzybów jest jakiś trujący. NIEPRAWDA!

Najczęstsze objawy zatrucia to:

  • Nudności,
  • wymioty,
  • bóle brzucha
  • biegunka,
  • podwyższona temperatura,
  • skurcze mięśni kończyn,
  • osłabienie,
  • bezwład,
  • zwolnienie tętna.

PAMIĘTAJ: objawy zatrucia mogą wystąpić nawet kilka dni od ich spożycia!

Jeżeli podejrzewasz zatrucie, NATYCHMIAST wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.

Minileksykon grzybów Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Łodzi – POBIERZ

źródło: pis.lodz.pl/page/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 4 =