Mózg dziecka rozwija się już od momentu poczęcia. To narząd wyjątkowy. Największe zmiany zachodzą między 24 a 40 tygodniem ciąży, dlatego zacznij odżywiać się dobrze już teraz, żeby wspomóc jego rozwój.
Pamiętaj, aby urozmaicać dietę i jeść zdrowo, jak to tylko możliwe.
Oto 10 składników diety, które wspierają rozwój mózgu dziecka w czasie ciąży.
-
Soczewica – bogata w żelazo.
Niedobór żelaza w okresie prenatalnym prowadzi do upośledzenia funkcjonowania hipokampa, struktury mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się.
-
Grecki jogurt – Jod
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że niedobór jodu w okresie ciąży jest najczęstszą przyczyną możliwych do uniknięcia problemów ze zdrowiem psychicznym.
-
Sardynki –DHA
Sardynki, podobnie jak inne tłuste ryby są bogatym źródłem kwasu dokozaheksaenowego (DHA), który jest ważny dla rozwoju mózg i centralnego układu nerwowego.
-
Szpinak – Kwas foliowy
Niedobór kwasu foliowego w diecie kobiety w ciąży może powodować zaburzenia w rozwoju układu nerwowego dziecka. Pamiętaj, że kwas foliowy jest wrażliwy na światło i działanie temperatury, jeśli więc dodajesz szpinak np. do gulaszu, zrób to na sam koniec gotowania.
-
Jaja – Cholina
Jajka to doskonałe źródło białka i żelaza, które również są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu. Zawierają wysoki poziom choliny, która jest niezbędna do rozwoju pamięci i zdolności do nauki.
- Orzechy brazylijskie – Selen
W czasie ciąży suplementacja selenem, przy niedoborowej diecie, jest nieodzowna dla prawidłowego funkcjonowania systemu antyoksydacyjnego przyszłej matki i jej potomstwa.
-
Orzeszki ziemne – Witamina E
Orzeszki ziemne są doskonałą przekąską w czasie ciąży, bogate w białko, niacynę, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i kwas foliowy. Wysoka zawartość witaminy E chroni komórki mózgowe.
-
Pestki dyni – Cynk
Nasiona dyni są doskonałym naturalnym źródłem cynku, który jest niezbędny do budowania struktury mózgu, a także aktywizacji obszarów odpowiedzialnych za odbieranie i przetwarzanie informacji.
-
Słodkie ziemniaki – Beta-karoten
Beta-karoten jest przekształcany w organizmie w witaminę A, która jest konieczna do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego dziecka.
-
Awokado – jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Otyłość stanowi około 60% rozwijającego się mózgu. Awokado zawiera wysokie stężenie kwasu oleinowego, który przyczynia się do tworzenia i utrzymywania powłoki ochronnej nerwów w obrębie ośrodkowego układu nerwowego.
Źródło: motherandbaby.co.uk