Kiedy zbliża się jesień zaczynamy się zastanawiać czy nasze dzieci znów zaczną chorować. Jesień i zima to trudny czas dla ludzkiego organizmu. Jak więc temu przeciwdziałać? Jak poprawić naszą odporność? Nie zawsze musimy korzystać ze środków farmaceutycznych, suplementów diety. Oto kilka naturalnych sposobów z babcinej apteczki.
- SYROP ZIOŁOWY
Potrzebujemy:
- jedna duża cebula (posiekana),
- pół pęczka pietruszki (posiekana),
- kawałek imbiru (około 3 centymetry) pokrojony na kawałki,
- kawałek korzenia chrzanu (około 7cm), pokrojony na kawałki,
- spora papryczka chilli,
- 1-2 laski cynamonu,
- 3 ząbki czosnku,
- ocet jabłkowy lub ocet winny do zalania – około 300 ml,
- ½ kubka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki syropu grubo kroimy, wkładamy do wyparzonego słoiczka (nakrętka też powinna być wyparzona). Zalewamy je octem tak żeby kompletnie pokrył wszystkie zioła.
Słoiczek zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 3 tygodnie: co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem. Ważne, żeby octu było więcej i żeby przykrywał nasze składniki.
Po trzech tygodniach przecedzamy ocet (najłatwiej przez gazę), dokładnie wyciskamy zawartość. Łączymy ocet z miodem.
Syrop przelewamy do wyparzonej buteleczki, podpisujemy. Żeby coś zadziałało, trzeba stosować go regularnie, co najmniej łyżeczkę na dzień.
- SYROP IMBIROWY
Imbir ma ogrom właściwości: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości (zwłaszcza w początkowej fazie ciąży), łagodzi bóle, leczy przeziębienia, poprawia koncentrację.
Syrop z imbiru możemy zrobić z wodą lub z miodem i sokiem z cytryny.
Potrzebujemy:
- Imbir (średni kawałek),
- kilka łyżeczek miodu (w zależności od tego jak bardzo słodki ma być – pamiętajmy o tym, że imbir jest ostry, więc jeśli będzie za Mało słodki, dzieci nie zechcą go pić)
Przygotowanie:
Imbir myjemy, kroimy na kawałeczki zalewamy dwoma szklankami wody o gotujemy kilka minut (15 min. Powinno wystarczyć) Odcedzamy. Czekamy aż ostygnie do temperatury niższej niż 45 stopni. Przelewamy do słoiczka i dodajemy miodu według uznania. Odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa dni.
- SYROP CZOSNKOWY
Potrzebujemy:
- około 20 małych ząbków czosnku,
- szklankę soku z cytryny,
- szklankę miodu (najlepiej płynnego) – pamiętajcie, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni, więc jeśli jest scukrzony starajcie się go tylko delikatnie podgrzać
Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy, łączymy z miodem i sokiem z cytryny (nie odcedzamy).
Zamykamy w słoiczku i odstawiamy do lodówki na około trzy dni.
Podawanie: Profilaktycznie 1 łyżka dziennie
W razie choroby: 1 łyżeczka, co 4-5 godzin.
Nie zapominamy również o tym, że aby być zdrowym musimy zadbać o odpowiednią dietę i być aktywnym.