Kiedy zbliża się jesień zaczynamy się zastanawiać czy nasze dzieci znów zaczną chorować. Jesień i zima to trudny czas dla ludzkiego organizmu. Jak więc temu przeciwdziałać? Jak poprawić naszą odporność? Nie zawsze musimy korzystać ze środków farmaceutycznych, suplementów diety. Oto kilka naturalnych sposobów z babcinej apteczki.

  • SYROP ZIOŁOWY

Potrzebujemy:

  • jedna duża cebula (posiekana),
  • pół pęczka pietruszki (posiekana),
  • kawałek imbiru (około 3 centymetry) pokrojony na kawałki,
  • kawałek korzenia chrzanu (około 7cm), pokrojony na kawałki,
  • spora papryczka chilli,
  • 1-2 laski cynamonu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ocet jabłkowy lub ocet winny do zalania – około 300 ml,
  • ½ kubka miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki syropu grubo kroimy, wkładamy do wyparzonego słoiczka (nakrętka też powinna być wyparzona). Zalewamy je octem tak żeby kompletnie pokrył wszystkie zioła.
Słoiczek zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 3 tygodnie: co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem. Ważne, żeby octu było więcej i żeby przykrywał nasze składniki.
Po trzech tygodniach przecedzamy ocet (najłatwiej przez gazę), dokładnie wyciskamy zawartość. Łączymy ocet z miodem.
Syrop przelewamy do wyparzonej buteleczki, podpisujemy. Żeby coś zadziałało, trzeba stosować go regularnie, co najmniej łyżeczkę na dzień.

  • SYROP IMBIROWY

Imbir ma ogrom właściwości: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości (zwłaszcza w początkowej fazie ciąży), łagodzi bóle, leczy przeziębienia, poprawia koncentrację.
Syrop z imbiru możemy zrobić z wodą lub z miodem i sokiem z cytryny.

Potrzebujemy:

  • Imbir (średni kawałek),
  • kilka łyżeczek miodu (w zależności od tego jak bardzo słodki ma być – pamiętajmy o tym, że imbir jest ostry, więc jeśli będzie za Mało słodki, dzieci nie zechcą go pić)

Przygotowanie:
Imbir myjemy, kroimy na kawałeczki zalewamy dwoma szklankami wody o gotujemy kilka minut (15 min. Powinno wystarczyć) Odcedzamy. Czekamy aż ostygnie do temperatury niższej niż 45 stopni. Przelewamy do słoiczka i dodajemy miodu według uznania. Odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa dni.

  • SYROP CZOSNKOWY

Potrzebujemy:

  • około 20 małych ząbków czosnku,
  • szklankę soku z cytryny,
  • szklankę miodu (najlepiej płynnego) – pamiętajcie, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni, więc jeśli jest scukrzony starajcie się go tylko delikatnie podgrzać

Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy, łączymy z miodem i sokiem z cytryny (nie odcedzamy).
Zamykamy w słoiczku i odstawiamy do lodówki na około trzy dni.

Podawanie: Profilaktycznie 1 łyżka dziennie
W razie choroby: 1 łyżeczka, co 4-5 godzin.

Nie zapominamy również o tym, że aby być zdrowym musimy zadbać o odpowiednią dietę i być aktywnym.

Poprzedni artykułJestem Mamy i Taty
Następny artykułOdśwież swoja szafę, czyli szafing