SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej. Mąkę najłatwiej zrobić z białej kaszy gryczanej, przepuszczając ją przez młynek do kawy.
  • 600 ml gazowanej wody mineralnej
  • sól, przyprawy
  • dodatkowo: pestki dyni lub słonecznika

SPOSÓB WYKONANIA:

Mąkę dokładnie zagnieść z wodą, dodać sól i przyprawy. Ciasto nanieść na prostokątną blachę do pieczenia, wyłożoną papierem (placek 1,5 do 2 cm grubości). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i posypać ziarnami słonecznika lub dyni.

Piec ok. 45 – 60 minut w piekarniku w temperaturze 220 – 250 st. C, aż się zrumieni.

Pilnować placka! Co prawda nie ucieka, ale może się przypalić (czas pieczenia zależy od typu piekarnika).

 

Anna Jurecka – Dietetyk

Poprzedni artykułFerie zimowe w Opolu – program zajęć
Następny artykułDomowy piasek z mąki