Znam dwie metody pasteryzacji:

  1. dla mnie “klasyka”, czyli gotowanie,
  2. pasteryzacja w piekarniku

Ponieważ pierwsza metoda wiele razy mnie zawiodła, a przy hurtowej ilości słoików jest dość uciążliwa, osobiście preferuję drugą, czyli pasteryzację w piekarniku. Aby nasze smakołyki przetrwały dłuższą chwilę należy:

Nałożyć dżem, mus, czy też inny wytwór do wysterylizowanego słoika (jak wysterylizować słoiki – znajdziesz poniżej) zostawiając ok 2-3 cm wolnej przestrzeni,pasteryzacja (1)

  1. dokładnie wyczyścić gwint słoika np. wilgotnym ręcznikiem papierowym,
  2. zakręcić słoik ( kupuję nowe nakrętki i używam ich maksymalnie dwa razy),
  3. ułożyć na dużej blasze w piekarniku tak, aby słoiki się nie stykały,
  4. ustawić temperaturę piekarnika na 130 stopni Celsjusza,
  5. od momentu nagrzania “piec” ok 25 minut,
  6. zostawić w piecu do wystygnięcia.

Powyższy schemat dotyczy zimnych słoików. Jeśli zawartość jest gorąca, słoiki należy wstawić do nagrzanego pieca do 130 stopni i pasteryzować ok 35 minut.

pasteryzacja (2)

STERYLIZACJA SŁOIKÓW

Aby nasze przetwory były bezpiecznie zamknięte w słoikach, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. W tym celu można wybrać dwie drogi:

  1. Słoiki wkładamy do zmywarki i myjemy używając programu antybakteryjnego lub innego z wysoką temperaturą,
  2. lub myjemy ręcznie słoiki, następnie wkładamy mokre do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 30 minut ( od nagrzania się piekarnika) lub do momentu wyschnięcia.

Nakrętki myjemy, następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok 5 minut. Można też włożyć je do piekarnika lub zmywarki razem ze słoikami.

 

 

Poprzedni artykułBo zdrowie jest najważniejsze
Następny artykułMama za granicą- Anna z UK