Znam dwie metody pasteryzacji:
- dla mnie “klasyka”, czyli gotowanie,
- pasteryzacja w piekarniku
Ponieważ pierwsza metoda wiele razy mnie zawiodła, a przy hurtowej ilości słoików jest dość uciążliwa, osobiście preferuję drugą, czyli pasteryzację w piekarniku. Aby nasze smakołyki przetrwały dłuższą chwilę należy:
Nałożyć dżem, mus, czy też inny wytwór do wysterylizowanego słoika (jak wysterylizować słoiki – znajdziesz poniżej) zostawiając ok 2-3 cm wolnej przestrzeni,
- dokładnie wyczyścić gwint słoika np. wilgotnym ręcznikiem papierowym,
- zakręcić słoik ( kupuję nowe nakrętki i używam ich maksymalnie dwa razy),
- ułożyć na dużej blasze w piekarniku tak, aby słoiki się nie stykały,
- ustawić temperaturę piekarnika na 130 stopni Celsjusza,
- od momentu nagrzania “piec” ok 25 minut,
- zostawić w piecu do wystygnięcia.
Powyższy schemat dotyczy zimnych słoików. Jeśli zawartość jest gorąca, słoiki należy wstawić do nagrzanego pieca do 130 stopni i pasteryzować ok 35 minut.
STERYLIZACJA SŁOIKÓW
Aby nasze przetwory były bezpiecznie zamknięte w słoikach, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. W tym celu można wybrać dwie drogi:
- Słoiki wkładamy do zmywarki i myjemy używając programu antybakteryjnego lub innego z wysoką temperaturą,
- lub myjemy ręcznie słoiki, następnie wkładamy mokre do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 30 minut ( od nagrzania się piekarnika) lub do momentu wyschnięcia.
Nakrętki myjemy, następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok 5 minut. Można też włożyć je do piekarnika lub zmywarki razem ze słoikami.



