Wieczerza wigilijna rozpoczyna się z momentem ujrzenia na niebie pierwszej gwiazdki, która symbolizuje w religii chrześcijańskiej przybycie Trzech Króli. Tego dnia, wspólnie z rodziną zasiadamy do świątecznej kolacji, składającej się z dwunastu potraw, płodów ziemi. Postna kolacja w zależności od regionu oraz tradycji rodzinnych różni się między sobą, ważne żeby spróbować każdej, ponieważ zapewni nam to szczęście przez cały rok.

Zapytaliśmy Mam z Opola, jakie potrawy pojawiają się na opolskim wigilijnym stole.

Typowymi i najczęściej wymienianymi daniami są: barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, choć pojawiają się także pierogi z kukurydzą i papryką oraz z suszonymi śliwkami. Z zup prócz barszczu czerwonego pojawiła się jeszcze: grzybowa, barszczyk biały z ziemniakami i grzybami, zupa rybna, zupa grzybowa, zupa z kompotu (jagodowego), zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach, a także postna fasolka.

Wigilia to święto ryb, a zwłaszcza karpia i śledzia, więc nie może ich zabraknąć. Zależnie od domu na stole gości:

  • Karp smażony
  • Ryba po grecku
  • Ryba po hiszpańsku
  • Smażony Amur
  • Śledzie po góralsku
  • Zielony śledź
  • Śledź w śmietanie
  • Śledź w pomidorach
  • Śledź w miodzie i rodzynkami
  • Karp w galarecie
  • Ryba po żydowsku
  • Śledź w śmietanie
  • Śledź w musztardzie
  • Śledź w przyprawach korzennych
  • Dorsz smażony
  • Sandacz pieczony
  • Miruna smażona
  • Karp w buraczkach.

Nie można zapomnieć o grzybach i kapuście, które podawane są w różnej formie zależnie od gustów i rodzinnej tradycji.

  • Sos grzybowy lub pieczarkowy
  • Kapusta z grochem
  • Kapusta z grzybami
  • Paszteciki grzybowe
  • Krokiety z kapusta i grzybami
  • Kapusta kiszona z fasolą
  • Kapusta zasmażana
  • Gołąbki z kaszą i grzybami z sosem grzybowym

Na stole goszczą również ziemniaki w różnej formie, jako purée, a nawet frytki. Do tego pieczywo – chleb, bułki, bułki zapiekane, chleb z miodem.

Makówka i kutia to nie jedyne słodkości na świątecznej kolacji. Na niektórych stołach pojawiają się także kluski z makiem na słodko, piernik, sernik, pączki i babka.

W niektórych opolskich domach podaje się również łazanki, postny bigos, sałatkę jarzynową, uszka ze śledziem, sos musztardowy, marchewkę na gorąco, a nawet… kiełbasę. Tak, kiełbasę wigilijną.

A do picia?

Tradycyjnie w większości domów pijemy kompot z suszonych owoców, ale także czerwony barszczyk, wino, mus jabłkowy czy „ślepy śledź” (śmietana z wodą, octem i cebulą).

Przed samą kolacją tradycyjnie dzielimy się opłatkiem, w niektórych domach opłatkiem polanym suto miodem, składając sobie życzenia.

Życzymy smacznego!

„O tej porze roku – ciągnął duch – cierpię najboleśniej. Czemu… o, czemu za życia szedłem pośród bliźnich z oczami spuszczonymi w dół i nigdy ich nie podniosłem, by spojrzeć na ową błogosławioną gwiazdę, która wskazała mędrcom drogę do ubogiej stajenki? Czyż nie dość było w moim mieście ubogich domów, do których zaprowadziłaby mnie ta gwiazda?”

Charles Dickens – Opowieść wigilijna

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × two =