Pyszny obiad wcale nie musi być drogi. Wręcz przeciwnie – okazuje się, że najlepsze dania, takie jak pierogi, bigos czy pizza, kosztują bardzo niewiele.

Jeżeli masz czteroosobową rodzinę, a w tym co najmniej dwóch głodomorów, którzy jedzą za dwóch bez względu na wiek, to idąc do jakiejkolwiek restauracji, baru szybkiej obsługi czy jadłodajni oferującej obiady abonamentowe, musisz się liczyć z tym, że wydasz przynajmniej 60 zł – to jest minimum, które musisz założyć.

Chcesz nauczyć się oszczędzać, wykazać się kreatywnością w kuchni i umieć wyczarować coś z niczego? Zerknij na propozycje obiadów, które kosztują cię nie więcej niż 10 zł i to dla czterech osób. Są to pomysły opolskich mam, czyli prezesek, logistyków, zaopatrzeniowców i głównych zarządzających budżetem domowym, które dbają o to, aby pieniędzy starczyło jeszcze na inne, kobiece akcesoria, również niezbędne do życia na co dzień, np. na nowe szpilki.

Oto kilka pomysłów bardziej lub mniej wyszukanych, z których każdy jest pyszny i tani. Przepisy z pewnością znajdziecie w Internecie lub w domowej książce kucharskiej.

Tradycyjnie

  • Ziemniaczki z jajkiem sadzonym i kefirem.
  • Placki ziemniaczane. Kilka ziemniaków, jajko, mała cebula, 2 ząbki czosnku, dwie łyżki mąki, troszkę przypraw. Do smaku można dodać śmietanę lub poszatkowanego ogórka kiszonego.
  • Pierogi ruskie. Ciasto: woda i mąka, trochę soli, niektórzy dodają jajko. Farsz: twaróg, ziemniaki, cebula i przyprawy. Dosyć czasochłonne, ale jakże pyszne danie.
  • Kotleciki z jajek. Jajka na twardo, jedno surowe, szczypiorek lub koperek (jak kto woli), smażona szatkowana cebulka, bułka, przyprawy. Wszystko mieszamy, formujemy kulki i obtaczamy w bułce. Smażymy z obu stron. Do tego ziemniaczki, surówka z marchewki i purée ziemniaczane. Voilà.
  • Kotleciki z brokułu. Brokuł parzymy, ścieramy na tarce, dodajemy dwa jajka, troszkę bułki, smażonej szatkowanej cebulki, przyprawy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak kto woli.
  • Zupa warzywna. Udko z kurczaka zagotować. Dodać poszatkowane ziemniaki, seler, marchewkę, pietruszkę. Zrobić zasmażkę, dodać do zupki, wlać troszkę śmietany 30% i gotowe.?
  • Kasza po wiejsku. Kaszę gryczaną lub jęczmienną gotujemy ok. 15 min. Odsączamy. Surowy boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się tłuszczyk, dodajemy do niego szatkowaną cebulkę, wszystko dosmażamy, dodajemy kaszę i ulubione przyprawy. Pyszne i jakże proste danie, które u nas wszyscy uwielbiają.
  • Kotleciki ziemniaczane. Zwykle robi się z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Cebulę pokroić w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na oliwie, pod koniec dodać czosnek. Wsypać przyprawy, które lubimy najbardziej, wymieszać i zdjąć z ognia, przestudzić, dodać do ziemniaków. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Uformować 4 kotlety, następnie obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać 4 łyżki masła klarowanego na patelni, ułożyć na nim kotlety i smażyć przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Można podawać np. ze szparagami, sosem pomidorowym lub pieczarkowym albo po prostu z mizerią.
  • Ciapkapusta. Ziemniaki gotujemy. Kapustę kiszoną szatkujemy i gotujemy około 40 minut. Odsączamy jedno i drugie. Na patelni smażymy surowy boczek wędzony, cebulę, dodajemy przyprawy. Wszystko ze sobą łączymy i dźgamy. Pyszne danie śląskie, często podawane z żeberkami.
  • Łazanki. Tu przepisu podawać nie trzeba, pewnie każdy go zna.
  • Zapiekanka z ziemniaków z sosem beszamelowym. Szybkie danie, do którego potrzebujemy ziemniaków, trochę mięsa, które zawsze mamy w zamrażalniku (może to być karczek, łopatka lub szynka – niekoniecznie zmielona, ja z lenistwa po prostu drobno ją kroję), trochę żółtego sera. Wszystko ze sobą łączymy i zapiekamy w sosie w piekarniku. Przepis dostępny w Internecie.
  • Makaron ze szpinakiem, boczkiem wędzonym lub brokułem w sosie śmietanowym. Proste, pyszne i tanie.
  • Moskol z boczkiem i sosem czosnkowym. Jest to placek przyrządzany z gniecionych ziemniaków z dnia poprzedniego,wymieszanych z mąką. Smażymy go na sucho na patelni. Na to nakładasz, co popadnie, jak w przypadku pizzy. Oczywiście podstawowy smak to boczek i masło czosnkowe. Pyszotka – pisze mama Ania.
  • Makaron z jajkiem i szczypiorkiem.

 Na słodko

  • Naleśniki. Z dżemem, czekoladą, cukrem.
  • Makaron z białym serem na słodko.
  • Ryż z jabłkami i cynamonem.
  • Racuchy. Mąka, jajko, mleko, soda, drożdże i trochę oleju do smażenia.  Można do ciasta dodać jabłko lub banana, jeśli chcemy, aby były bardziej wykwintne.

 Okazuje się, że możliwości jest bardzo wiele, a przy założeniu, że główny składnik mamy w domu – jeszcze więcej.  Zupy, np. ogórkowa, krupnik czy pomidorowa, to również koszt bliski 10zł.

Życzymy powodzenia w planowaniu. I oczywiście smacznego.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × four =