MUS OWOCOWY (jabłkowy, gruszkowy, morelowy, brzoskwiniowy)

Musy owocowe są świetną przekąską nie tylko dla maluchów, ale także dla dorosłych. “Czyste” musy powstają głównie dla mojego syna, aby zatrzymać niepryskane owoce przez całą zimę.
Do przygotowania takiego musu potrzebne będą sezonowe owoce. W chwili obecnej jabłka, gruszki, brzoskwinie. Najlepiej, aby owoce nie były pryskane. Należy je dokładnie umyć i usunąć pestki/ gniazda nasienne.

jabkla
Następnie wkładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jeśli owoce są mało soczyste możemy dodać trochę wody. W tym roku z lenistwa spróbowałam zrobić mus z nieobranych owoców. Wyszedł wyśmienity. A ponieważ zostawiłam skórki moje musy są bogatsze w błonnik i witaminy.
Gdy owoce są miękkie i rozpadają się, całość blenduję na gładką masę. Jeśli chcecie, aby w musie zostały kawałki owoców należy je wcześniej obrać. Całość wkładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy 25 minut w piekarniku.

KONFITURA ŻURAWINOWA
Składniki:
• 400 g świeżej dojrzałej żurawiny
• 90 g cukru trzcinowego
• 100 ml wody
Wszystkie składniki wkładamy do garnka o grubym dnie i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu często mieszając. Gdy owoce się rozpadają konfitura jest gotowa. Przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzujemy w piekarniku: temperatura 130 stopni, 25 minut. Ilość cukru można zmienić w zależności od upodobań.

KONFITURA ŻURAWINOWA Z JABŁKIEM
Ponieważ ze świeżą żurawiną miałam pierwszy raz styczność, chciałam poszukać inspiracji w Internecie. Inspiracja przyszła razem z teściem i siatką jabłek. Internet dopełnił tylko moją wizję. Przepis powstał na bazie blogu „moje wypieki”
Składniki:
• 600 g świeżej dojrzałej żurawiny
• 130 g cukru
• 150 ml wody
• 2 średnie jabłka

indeks
Połowę żurawiny, obrane i pokrojone jabłko, cukier oraz wodę wkładamy do garnka o grubym dnie. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu często mieszając.
Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy resztę żurawiny i dusimy do miękkości. Gotową konfiturę przekładam do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzujemy w piekarniku: temperatura 130 stopni, 25 minut. Ilość cukru można zmienić w zależności od upodobań.

indeks1

MUS JABŁKOWY KORZENNY
Zostało mi trochę jabłek i postanowiłam zrobić coś dla nas. Korzenny mus jabłkowy, w sam raz do ciasta czy naleśników.
Składnik:
• jabłka ( u mnie pełny 3-litrowy garnek)
• kilka sztuk goździków
• jedna kulka ziela angielskiego
• kora cynamonu
• 3 ziarna kardamonu

indeks14
Jabłka myjemy i wydrążamy gniazda. Jeśli lubimy czuć kawałki jabłka, należy wcześniej je obrać ze skóry.
Z kardamonu wydobywamy ziarenka i razem z goździkami i zielem angielskim ucieramy w moździerzu na pył.
Do garnka wkładamy wszystkie składniki i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli jabłka są zbyt suche można podlać odrobiną wody.
Gdy jabłka się rozpadają mus jest gotowy.

Jeśli zostawiliście jabłka ze skórką, należy wyciągnąć korę cynamonu i wszystko zblendować.
Tak przygotowany mus przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy w piekarniku: temperatura 130 stopni 25 minut.

Poprzedni artykułWyprawka do porodu dla mamy
Następny artykułNowe Książeczki Zdrowia Dziecka