Sezon na te cudowne kwiaty powoli dobiega końca, ale gdzieniegdzie można jeszcze znaleźć słodko pachnące baldachy pełne mocy. W dużym skrócie syrop z kwiatów oprócz tego, że świetnie smakuje w letnie upały, rewelacyjnie radzi sobie z infekcjami i przeziębieniami (działa napotnie, wzmacnia organizm, łagodzi kaszel, jest bogaty w dużą ilość witamin i minerałów).
Kwiaty zbierajcie z dala od dróg!
CO POTRZEBUJESZ
Aby przygotować ok 4,5 litra syropu potrzebujecie:
- około 80 dorodnych, cudnie pachnących baldachów kwiatów bzu czarnego,
- 1 kg cukru trzcinowego nierafinowanego,
- 4 litry wody (najlepiej filtrowanej),
- opcjonalnie 3 cytryny niewoskowane (najlepiej BIO),
- 5 litrowy garnek,
- wysterylizowane słoiki
Zbierajcie kwiaty do czystego i suchego wiaderka, wtedy cały cenny pyłek będziecie mogli wykorzystać.
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę, dodaj do niej kwiaty odcięte od łodyg (podobno nadają gorzki posmak). Kwiaty obcinaj nad miską, którą później będziesz mógł wypłukać i dodać do syropu. Wymieszaj kwiaty z gorącą wodą, dodaj wyszorowane, pokrojone w plastry cytryny. Odstaw na 12-24 godzin. Przecedź przez pieluchę lub gazę napój. Dodaj cukier i zagotuj. Gorący syrop rozlej do butelek lub słoików. Odwróć do góry dnem i przykryj kocem.

Tak przygotowany syrop spokojnie wytrzyma do zimy, chyba że zostanie wcześniej wypity 😉
Autor: Nina Nicpon