Uwielbiamy go, mamy przeświadczenie, że jest zdrowy, pomoże zwalczyć chorobę. A jeśli stosujemy się do zasady, że nie wolno go dodawać do produktów o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza – naprawdę działa cuda!

 Czy można podawać ten naturalny antybiotyk niemowlakom?

Pediatrzy przestrzegają przed podawaniem miodu do 1 a nawet 2 roku życia… 

DLACZEGO?

  1. Jest silnym alergenem

  2. Zagrożenie botulizmem dziecięcym

System odpornościowy maluchów do ok. roku życia nie umie zapobiec rozwijaniu się w jelitach szkodliwych bakterii Clostridium botulinum, które powodują botulizm (zwłaszcza jeśli malec nie jest już na piersi).

Jeśli mimo to, chcesz podać miód swojemu dziecku, zadbaj, aby pochodził on ze sprawdzonej pasieki. Nie kupuj w sklepie miodu, na którym napisano “zbierany w krajach UE”. Nie wskazuje to na żadną konkretną pasiekę. Nie kupuj miodu ze względu na niską cenę… Tani, sztuczny miód, może zawierać pestycydy, antybiotyki, metale ciężkie.

Ponadto – podaj w bardzo małej ilości. Obserwuj. Jeśli wszystko jest ok i chcesz aby maluszek nadal spożywał ten cenny produkt – pozostań przy tym konkretnie miodzie i zaufanej pasiece.

0001051203EE-849x565

O reakcji alergicznej na miód: 

Objawy alergii :

  1. skórne:
  • swędzenie
  • pieczenie
  • zaczerwienienie
  • pokrzywka

2. lub ze strony układu pokarmowego:

  • biegunka
  • nudności
  • wymioty

3. dodatkowo:

  • nieżyt nosa/wyciek z nosa
  • kaszel
  • skurcz oskrzeli
  • ból głowy
  • obrzęk warg i gardła
  • przyspieszenie akcji serca.

U niemowlaka, wszystko to może pojawić się ze wzmożoną siłą. Ponadto silna reakcja organizmu na alergen, może przyjąć postać wstrząsu anafilaktycznego. Jest to bardzo niebezpieczne, może skutkować problemami oddechowymi, utratą przytomności, zapaścią.

Może także być tak, że dziecko nie ma alergii na miód, a jedynie nietolerancję. Wtedy objawy są podobne, lecz nieco słabsze. Wystąpić może po prostu wysypka, biegunka i po chwili zastanowienia, co zjadło nasze dziecko, dochodzimy do wniosku, że prawdopodobnie źle zadziałał na nie miód.

Najbardziej uczulający jest miód spadziowy, mniej wielokwiatowy i akacjowy.

Proszę pamiętać, że alergia na miód jest dziedziczna – jeśli oboje rodziców ma alergię, dziecko będzie ją miało na 80%, jeśli jedno z rodziców, prawdopodobieństwo spada nawet do 20%.

Nietolerancje pokarmowe, podobnie jak alergie można zbadać!

0005834247T-1920x1280

Botulizm dziecięcy

Botulizm to choroba groźna, na szczęście występuje rzadko.

Botulizm dziecięcy powodują bakterie Clostridium botulinum. Produkują one botulinę – potocznie – jad kiełbasiany. To bardzo silna neurotoksyna, której spożycie grozi zatruciem a nawet śmiercią.

W Polsce, nie ma nawet fachowej, medycznej literatury na ten temat, czerpać trzeba z badań przeprowadzonych w USA. Dla Polskich lekarzy jest to więc choroba znana z podręczników. Warto dodać, że do niedawna lekarze bardzo polecali podawanie miodu niemowlętom. Wytłumaczeniem tego może być fakt, że ogólnie było mniej alergii i miody nie były “oszukane” – sztuczne – tak jak obecnie.

 Objawy botulizmu dziecięcego

 Poza objawami podobnymi do alergii czy nietolerancji, do objawów działania toksyny zaliczamy porażenie mięśni, opadanie powiek, osłabienie, zaburzenia widzenia, problemy z oddychaniem. Zazwyczaj, nawet na kilka tygodni przed wyżej wymienionym problemami, pojawiają się zaparcia i objawy przypominający przeziębienie (zaczerwienione gardło, rozdrażnienie, senność)

Autor- Anna Bączkowska– doradca żywieniowy, pasjonatka medycyny naturalnej i dietetyki dziecięcej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 3 =