Na początek zerknijmy na skład mleka krowiego i ludzkiego:
| białko | tłuszcze | węglowodany | wapń | fosfor | sód | |
| mleko krowie | 4,0 g | 3,5 g | 4,9 g | 118 mg | 97 mg | 50 mg |
| mleko ludzkie | 1,2 g | 4,0 g | 9,o g | 33 mg | 18 mg | 16 mg |
Nie dawaj dziecku mleka, bo:
- Zwiera za dużo białka. Ilość odpowiednią dla cielaka, który ma podwoić masę urodzeniową po ok 50 dniach! Niemowle dopiero po 6 miesiącach!!! A więc kampania reklamowa mówiąca “Pij mleko będziesz wielki” ma jednak sens…
- Zawartość białka w mleku ludzkim stopniowo spada, ponieważ zapotrzebowanie wraz ze wzrostem zmniejsza się. Krowie mleko ma cały czas tak samo wysoki poziom.
- Cielak ma posiadać twarde kopyta i rogi, dlatego w mleku jest kazeina- białko obce dla organizmu ludzkiego. Ma właściwości zaśluzowujące.
- Za mało węglowodanów. Dziecko potrzebuje ich do budowy i sprawnego funkcjonowania mózgu.
- Pobudza trzustkę do wyrzutu insuliny.
- Zakwasza organizm – a to jest przyczyną niedoborów wapnia w organizmie.
- Jest silnym alergenem.
- Mleko w sklepie (a zazwyczaj do takiego mamy dostęp) jest pasteryzowane i homogenizowane. Krowom od których pochodzi, często aplikuje się antybiotyki i hormony.
- Zawiera laktozę – cukier mleczny, który z wiekiem coraz gorzej trawimy (lub nie trawimy w ogóle).
Sądzisz, że mleko ma dużo wapnia? W jednej szklance jest 295 mg. Zobacz gdzie jeszcze możesz go znaleźć (ilość wapnia w 100 gram produktu):
- migdały 239 mg
- orzechy laskowe 186 mg
- jarmuż 157 mg
- suszone morele 139 mg
- słonecznik 131 mg
- amarantus 159 mg
- komosa ryżowa 47 mg
- 2 żółtka 30 mg
- brokuły 48 mg (więc 0,5 kg brokułów to ok 250 mg wapnia!)
Warto połączyć ze sobą wybrane produkty, aby otrzymać wartość dziennego zapotrzebowania na wapń, a uniknąć picia mleka i spożywania produktów nabiałowych.
Przykładowy obiad: 50 g amarantusa + 2 jajka sadzone + brokuły posypane słonecznikiem. Na deser kilka suszonych moreli.
Dostarczysz w ten sposób dużo wapnia i wiele innych cennych składników odżywczych.
Autor- Anna Bączkowska– doradca żywieniowy, pasjonatka medycyny naturalnej i dietetyki dziecięcej.



