Od grudnia 2013 roku, wszystkie placówki gastronomiczne, zobowiązane są zgodnie z treścią rozporządzenia informować klientów, z jakich alergenów składa się danie.

Dla Alergików jest to wielkie ułatwienie a wręcz nawet, większa ochrona życia. A więc miało być bezpieczniej…

W restauracjach najczęściej spotykana jest forma podpisu pod daniem np.: Golonka pieczona , kapusta kwaszona, pure ziemniaczane – Alergeny: gluten, jaja, gorczyca; lub w formie tabeli na końcu karty menu, wyjaśniające skróty użyte pod daniami.

Prawo nakazuje, aby powyższe informacje właściciele restauracji umieszczali w “miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu”.

food-3-1324998-1599x1066Wszystkie produkty spożywcze mogą powodować uczulenie pokarmowe, w Europie jednak ryzyko alergenne odnosi się do 14 alergenów pokarmowych i dlatego te podlegają obowiązkowi znakowania.

  1. Zboże zawierające Gluten;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne z wyjątkiem żelatyny rybnej stosowanej, jako nośnik preparatów witamin a także z wyjątkiem żelatyny lub karuku stosowanych, jako środki klarujące piwo
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne z wyjątkami;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) z wyjątkiem: serwatki stosowanej do produkcji destylatów alkoholowych oraz lakitolu;
  8. Orzechy;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  12. Łubin i produkty pochodne;
  13. Mięczaki i produkty pochodne.

Od kilku lat systematycznie wzrasta liczba osób chorujących na alergię. Mówi się, że alergia jest chorobą cywilizacyjną XX i XXI wieku. Duża część społeczeństwa, bo aż około 1/3 stwierdza, że jest uczulona na jakiś pokarm.

Najgwałtowniej przebiegającą reakcją alergiczną jest wstrząs anafilaktyczny, może być on spowodowany już niewielką ilością pokarmu, dlatego tak ważne jest informowanie o składzie potrawy w karcie menu.

Niezastosowanie się do przepisów może skutkować mandatem. Mandat wymierza, w drodze decyzji właściwy, Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

siedemnaście + dwa =