W wielu produktach spożywczych, zwłaszcza o obniżonej kaloryczności możemy znaleźć słodziki. Dodawane są do przetworów owocowych, gumy do żucia, żywności niskokalorycznej. Czy warto nimi zastąpić niezdrowy cukier?
Cukier w umiarkowanych ilościach, ma zasadnicze znaczenie dla naszego organizmu. Jako węglowodan, pomaga dostarczyć energii, jest bardzo kaloryczny, a jego nadmierne spożywanie ma bardzo negatywne skutki dla zdrowia. Może prowadzić do otyłości, cukrzycy, uszkodzenia serca.
Umiar jest ważny, jednak unikanie żywności o dużej zawartości cukru jest dużo trudniejsze, zwłaszcza, że większość napoi energetycznych, gazowanych, batonów, słodzonych jest słodzikami, które zawierają „więcej cukru w cukrze”.
Co bardziej niepokojące, ludzie spożywają nadmierne ilości cukru w postaci syropu lub wysokiej zawartości fruktozy kukurydzianej. Ta wysoce przetworzona forma cukru jest znacznie tańsza niż cukier stołowy, dlatego jest częściej stosowana w produkcji żywności.
W rzeczywistości organizm metabolizuje fruktozę zupełnie inaczej niż cukier, co może spowodować szereg problemów zdrowotnych.
Wbrew pozorom Aspartam (w tej chwili już nowa nazwa Aminosweet) czy Sukraloza (sztuczne substancje słodzące) wnoszą nowy zestaw problemów zdrowotnych.
Aspartam jest chyba najbardziej niebezpieczny z tego grona. Przynajmniej jest to jeden z najbardziej powszechnie stosowanych słodzików i ma najwięcej doniesień o niepożądanych skutkach na zdrowie. Istnieją również setki naukowych badań wykazujących jego szkodliwość.
W ostatnich badaniach opublikowanych w PLoS ONE stwierdzono, że przewlekłe narażenie na Aspartam, powoduje zmiany w parametrach glukozy we krwi i niekorzystny wpływa na postrzeganie przestrzenne i pamięć u myszy.
Czy Twoje problemy zdrowotne związane są ze sztucznymi słodzikami?
Wiele osób z opóźnieniem zdaje sobie sprawę, że cierpi z powodu reakcji na sztuczny słodzik. Jeśli podejrzewasz, że sztuczny słodzik może źle na Ciebie wpływać, wyeliminuj go z diety, na co najmniej dwa tygodnie. Jeśli poczujesz się lepiej, znaczy to, że prawdopodobnie on był przyczyną Twojego negatywnego samopoczucia.
Jeśli potrzebujesz używać substancji zastępczych cukru, możesz użyć Stevi lub Lo Han Guo (tzw. owoc Mnicha) – są to naturalne substancje słodzące.
Pamiętaj, że jeśli masz problemy z cukrzycą, otyłością, ciśnieniem powinieneś unikać wszelkich substancji słodzących.
źródło: articles.mercola.com



