Każdy się chyba ze mną zgodzi, że wieczory sprzyjają podjadaniu. Ja zdecydowanie preferuję wszystkie odmiany chipsów. Kilka dni temu dotarło do mnie, że w ciągu dnia staram się być przykładną mamą i zajadam zdrowe posiłki, ale gdy dzieci zasną biegnę do kuchni i łapię co mi wpadnie w ręce. Hmm, na efekty takiego trybu życia nie trzeba długo czekać…

Na ratunek przyszła mi córka, która zrobiła mi pyszne chipsy….. z jarmużu

Do dnia dzisiejszego warzywo to znałam tylko z nazwy, dziś mogę powiedzieć- że jest pyszne!!!

Przygotowanie chipsów z córką zajęło mi 15 minut, pieczenie- 7 minut  ( w temperaturze 150 stopni)

Chipsami zajadała się cała rodzina, ja wieczorem zamiast fromage podjadałam jarmuż.

Chipsy można zrobić z rożnych warzyw korzennych ( np. brokuły, marchew, ziemniaki).

Dziś moja córka przedstawia Wam naszą wariację na temat tych jarmużowych, zrobionych na szybko i sfotografowanych nędznym aparatem- ale bardzo pysznych!!!

DSCN0911
Chipsy z jarmużu
Składniki: 
liście jarmużu
2 łyżki oleju roślinnego
płatki chili/ szczypta słodkiej lub ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Li­ście jar­mu­żu umyć i wy­su­szyć. Wy­ciąć grube włók­na bie­gną­ce przez śro­dek li­ścia i porwać li­ście na mniej­sze ka­wał­ki dłu­go­ści 2 – 3 cm. Wsy­pać li­ście do dużej miski.
  2. Jar­muż do­kład­nie wy­mie­szać z chili, solą i ole­jem. Li­ście uło­żyć na bla­sze pie­kar­ni­ka wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia. Piec w pie­kar­ni­ku na­grza­nym do 150 stop­ni przez ok 7 minut do czasu, aż będą chrup­kie ale nie spalone.
DSCN0929
Pyszne chipsy z jarmużu
DSCN0916
Jarmuż
DSCN0904
Przyprawiamy jarmuż

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − nine =