Zgodnie z nowelizacją ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. Zm.), która weszła w życie 01.09.2015 roku, sklepiki szkolne musiały wprowadzić pewne zmiany. A co to dokładnie oznacza? Projekt ten przede wszystkim wprowadza pewne ograniczenia.

W szkolnych sklepikach nie można sprzedawać:

  • „Śmieciowego jedzenia” – chipsów, batonów i napojów gazowanych,
  • przetworów mięsnych o dużej zawartości tłuszczu,
  • serków topionych, majonezu,
  • produktów o dużej zawartości soli (Ustawa reguluje dokładnie, jakie wartości odżywcze powinny zawierać produkty dostępne w szkolnych sklepikach, a także dotyczące dopuszczalnej ilości barwników oraz cukru i soli na 100 g.)

W przypadku naruszenia przepisów wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł

candy (2)Rozporządzenie dotyczy także szkolnych stołówek

Ustawa ma przede wszystkim wzmacniać ochronę zdrowia dzieci w wieku szkolnym, poprzez ograniczenie dostępu na terenie placówek szkolnych i wychowawczych do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju.