Bywa, że po posiłku czujemy się ciężko, nic nam się nie chce. Czasem wcale nie trzeba zjeść dużo czy tłusto, by nie czuć się dobrze. To kwestia pracy układu trawiennego, który bywa rozleniwiony, zaniedbany, albo po prostu brakuje mu tzw. kopa do pracy. jeśli chcesz usprawnić swoje trawienie, zaopatrz swoją kuchnię w przyprawy, które przyspieszą przemianę materii.
Czarny pieprz
Czarny pieprz jest w polskiej kuchni niczym chleb powszedni. Dodajemy go do wszystkiego: zupy, śniadania, sałatki, dania jednogarnkowego itp. Te malutkie ziarenka mają w sobie sporo dobrego. Zawarta w pieprzu piperyna wspomaga spalanie tłuszczu, wspiera organizm w walce z problemami trawiennymi i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Chrom, którego pieprz ma pod dostatkiem, obniża apetyt na słodycze. Najlepiej dodawać do potraw pieprz świeżo zmielony i pod koniec gotowania, albo wprost na talerz.
Kminek
Jest tajemnicą Poliszynela, że kminek poprawia trawienie. Dlatego też tak często dodajemy go do bigosu, dań z fasoli, pieczeni. Kminek pobudza trawienie, reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, zapobiega wzdęciom i wspiera wydzielanie soków trawiennych. Z powodzeniem jadać go mogą nawet małe dzieci, ciężarne, osoby starsze.
Cynamon
Może dla wielu będzie to zaskoczeniem, ale w kuchni używamy kory cynamonowca. Ta aromatyczna przyprawa pochodzi między innymi ze Sri Lanki, a była znana już w Starożytnym Egipcie. Cynamon rozgrzewa, działa detoksykująco i antyseptycznie. Wspomaga metabolizm, reguluje poziom glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu i stężenia trójglicerydów. Warto zjadać łyżeczkę cynamonu dziennie, na przykład w deserze czy owsiance.

Cząber
To zioło, które uprawiać możemy we własnym ogródku czy na balkonie. Cząber zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie, reguluje pracę jelit. Zawiera duże stężenie olejków eterycznych, wspiera organizm w walce z biegunką i nieżytem żołądka. Świetnie komponuje się z zupami i daniami mięsnymi.
Kardamon
Jest to jedna z najdroższych przypraw świata, zaraz po szafranie. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych pobudza układ trawienny do lepszej pracy. Kardamon oczyszcza organizm, odtruwa go i pobudza do działania. Wspomaga także odchudzanie i reguluje pracę jelit. Jego intensywny smak pasuje do kawy, deserów, likierów.
Koper
Lato to czas dań z koperkiem, przez jednych uwielbianym, przez innych znienawidzonym. Jednak nie można odmówić koperkowi aromatu i szerokiego spektrum działania przeciwgrzybicznego, rozkurczowego i regulującego pracę układu trawiennego. Co więcej, koper polecany jest jako lek na bezsenność. Jest idealną przyprawę do dań z ziemniaków, ryżu, zup.
Przyprawy – na zdrowie
Stosowanie przypraw ziołowych wzbogaca smak potraw i pozytywnie działa na organizm. Ważne jednak, by możliwie często na naszych talerzach gościły świeże zioła, ewentualnie suszone. Zrezygnujmy ze wzbogacanych chemią mieszanek przypraw, które głównie zawierają sól. Odpowiednio doprawiona ziołami potrawa praktycznie nie wymaga soli, dzięki czemu będziemy zdrowsi, a i ciśnienie się obniży.


