Zapytałam Niny jak przeżyje „Tłusty Czwartek” skoro przecież jej dzieci uczulone są na mleko, jajka, kakao, miód i w sumie nie związane z dzisiejszym dniem również; ryby, cytrusy, ananasa, ryż.

Oto jak wyglądają jej przygotowania, do jutrzejszego dnia.

OPONKI EKSPRESOWE (bez sera, jajek, drożdży)

Przepis na oponki, jak i wiele innych moich dań, pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje. Faktycznie jest mega szybki a oponki zniknęły jeszcze przed tłustym czwartkiem.

Zamiast ekstraktu z wanilii użyłam 40g cukru trzcinowego z wanilią (nie dodałam już więcej cukru). Z przypraw użyłam tylko cynamonu, myślę że następnym razem nie użyję żadnych przypraw. Smażyłam wszystko na smalcu wieprzowym.

SKŁADNIKI:

  • 100 ml mleka roślinnego
  • 80 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 pełna łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki roztopionej margaryny wegańskiej lub oleju
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Sok, ekstrakt z wanilii i cukier zmiksować, dodać tłuszcz.
  • Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników dodać mokre i mleko i wyrobić na gładkie ciasto
  • Rozgrzać tłuszcz do temp 175 stopni.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, następnie szklanką wyciąć duże koła (ok 7 cm średnicy) i wyciąć “oponki” mniejszym kieliszkiem/szklanką

    
    
  • Smażyć tak, aby się nie stykały ze sobą.
  • Odsączyć na ręczniki papierowym.
  • Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

    Ø
    Nina Nicpon

Oponki są pyszne, wszyscy się nimi zajadali i mali i ci więksi.

Więcej wskazówek znajduje się na stronie autorki przepisu.

Nina Nicpon

Poprzedni artykułPrzyprawy, które przyspieszą przemianę materii
Następny artykułTerapia we dwoje, czyli czasem czuły czasem barbarzyńca