Zapytałam Niny jak przeżyje „Tłusty Czwartek” skoro przecież jej dzieci uczulone są na mleko, jajka, kakao, miód i w sumie nie związane z dzisiejszym dniem również; ryby, cytrusy, ananasa, ryż.
Oto jak wyglądają jej przygotowania, do jutrzejszego dnia.
OPONKI EKSPRESOWE (bez sera, jajek, drożdży)
Przepis na oponki, jak i wiele innych moich dań, pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje. Faktycznie jest mega szybki a oponki zniknęły jeszcze przed tłustym czwartkiem.
Zamiast ekstraktu z wanilii użyłam 40g cukru trzcinowego z wanilią (nie dodałam już więcej cukru). Z przypraw użyłam tylko cynamonu, myślę że następnym razem nie użyję żadnych przypraw. Smażyłam wszystko na smalcu wieprzowym.
SKŁADNIKI:
- 100 ml mleka roślinnego
- 80 ml soku jabłkowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 pełna łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki roztopionej margaryny wegańskiej lub oleju
- cukier puder do oprószenia
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Sok, ekstrakt z wanilii i cukier zmiksować, dodać tłuszcz.
- Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre i mleko i wyrobić na gładkie ciasto
- Rozgrzać tłuszcz do temp 175 stopni.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm, następnie szklanką wyciąć duże koła (ok 7 cm średnicy) i wyciąć “oponki” mniejszym kieliszkiem/szklanką

- Smażyć tak, aby się nie stykały ze sobą.
- Odsączyć na ręczniki papierowym.
- Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

Nina Nicpon
Oponki są pyszne, wszyscy się nimi zajadali i mali i ci więksi.
Więcej wskazówek znajduje się na stronie autorki przepisu.
Nina Nicpon


