Jabłecznik babuni
Pyszny, prosty jabłecznik, który zawsze się udaje z przepisu babci
Składniki jabłecznik:
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru (ja daję szklankę – lubię słodko)
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka margaryny
- 9-10 średnich jabłek
- Cynamon (wg upodobań)
Kruszonka tradycyjna:
- 200 g mąki
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem ciasta, obieramy jabłka, kroimy na cztery i w plastry. Wrzucamy do garnka podlanego łyżką wody i pieczemy na małym ogniu 15-20 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec pieczenia dodajemy cynamonu wg uznania (ja daję łyżkę).
Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym. Margarynę kroimy w kosteczki i łączymy z pięcioma żółtkami – ucieramy. Utarte żółtka łączymy z mąką i ugniatamy, aż ciasto stanie się jedną, zwartą masą.
Ugniecione ciasto dzielimy na trzy części. Dwie pójdą na spód ciasta, jedna na górę.
Pozostałe białka ubijamy na sztywno.
Kruszonka: Łączymy mąkę z margaryną i cukrem. Rozcieramy w dłoniach, formując kruszonkę.
Przygotowanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Dwie części ciasta kładziemy na spód blachy (rozmiar mojej blachy to 25×30). Nie wałkujemy. Odrywamy po kawałku, robimy placki w dłoniach i układamy tak, aby zakryć całe dno.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka, a na to, pozostałą część ciasta, postępując tak jak poprzednio. Tutaj może nie starczyć na całą blachę, ale to nic nie szkodzi, pozostałe miejsca wypełnimy kruszonką.
Na wszystko kładziemy białko i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( grzanie dół i góra) na 40-50 min. (piekarnik elektryczny)
Smacznego 😉