Jabłecznik babuni

Pyszny, prosty jabłecznik, który zawsze się udaje z przepisu babci

Składniki jabłecznik:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (ja daję szklankę – lubię słodko)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka margaryny
  • 9-10 średnich jabłek
  • Cynamon (wg upodobań)

Kruszonka tradycyjna:

  • 200 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru

DSCN4076

Sposób przygotowania:

Przed przygotowaniem ciasta, obieramy jabłka, kroimy na cztery i w plastry. Wrzucamy do garnka podlanego łyżką wody i pieczemy na małym ogniu 15-20 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec pieczenia dodajemy cynamonu wg uznania (ja daję łyżkę).

DSCN4083

Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym. Margarynę kroimy w kosteczki i łączymy z pięcioma żółtkami – ucieramy. Utarte żółtka łączymy z mąką i ugniatamy, aż ciasto stanie się jedną, zwartą masą.

Ugniecione ciasto dzielimy na trzy części. Dwie pójdą na spód ciasta, jedna na górę.

DSCN4126Pozostałe białka ubijamy na sztywno.

Kruszonka: Łączymy mąkę z margaryną i cukrem. Rozcieramy w dłoniach, formując kruszonkę.

DSCN4101Przygotowanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Dwie części ciasta kładziemy na spód blachy (rozmiar mojej blachy to 25×30). Nie wałkujemy. Odrywamy po kawałku, robimy placki w dłoniach i układamy tak, aby zakryć całe dno.

DSCN4134

Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka, a na to,  pozostałą część ciasta, postępując tak jak poprzednio. Tutaj może nie starczyć na całą blachę, ale to nic nie szkodzi, pozostałe miejsca wypełnimy kruszonką.

Na wszystko kładziemy białko i posypujemy kruszonką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( grzanie dół i góra) na 40-50 min. (piekarnik elektryczny)

Smacznego 😉

Poprzedni artykułRelacja z warsztatów – Bunt 2,5-latka
Następny artykułSpotkanie Biznes Mamy i Taty