Sezon truskawkowy kwitnie. Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy na wykorzystanie tych pysznych, soczystych owoców.
Przedstawiam Wam moją jedną z ulubionych sałatek: ze szpinakiem i truskawkami.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- truskawki
- szpinak
- oliwa
- miód
- pieprz/ płatki chili
- ocet balsamiczny
Szpinak i truskawki myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na mniejsze cząstki. Do dwóch łyżeczek miodu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny i pieprz, mieszamy. Miksturę wylewamy na szpinak i truskawki.
Przygotowanie tej bomby witaminowej zajmuje kilka minut.
Spróbujcie- na pewno się w niej zakochacie!!!
Jako rodzice powinniśmy wiedzieć:
Truskawki są skarbnicą dobroczynnych substancji: posiadają pektyny, obniżające poziom cholesterolu i neutralizujące substancje toksyczne, a także bakteriobójcze substancje – fitocyny; są bogate w garbniki, kwasy organiczne, witaminy; C, B1, A, kwas foliowy, sole żelaza, fosforu, wapnia, magnez, manganu, jodu i kobaltu.Truskawki oczyszczają przewód pokarmowy, regulują wydzielanie żółci oraz chronią przed miażdżycą. Działając moczopędnie wspomagają pracę nerek i pomagają w usuwaniu kwasu moczowego. Poprawiają trawienie szczególnie tłuszczu i białka. Zalecane jest podanie ich dzieciom powyżej 10 miesiąca życia (osesek.pl).