Aż 95% matek dostrzega wpływ pełnowartościowych posiłków na przyszłość ich dzieci

 – tak wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonego na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia. To właśnie poranny posiłek odgrywa znaczącą rolę w przyswajaniu wiedzy, pomaga w koncentrowaniu się na lekcji i… dodaje apetytu na dodatkowe aktywności umysłowe i społeczne. Dlatego już 8 listopada w tysiącach szkół podstawowych w całej Polsce obchodzić będziemy po raz szósty Dzień Śniadanie Daje Moc. Uczniowie, wspierani przez nauczycieli i rodziców, samodzielnie przygotują
oraz zjedzą pyszne i zdrowe śniadanie, a towarzyszyć im będą wyjątkowi goście – Tola, Maks i Wszystojad.

Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem – tej zasady uczą się dzieci już od najmłodszych lat. O ich posiłki troszczą się przede wszystkim matki – dlatego zapytaliśmy właśnie je w badaniu „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonym w sierpniu b.r. przez Millward Brown na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia, o ich spostrzeżenia, zwyczaje i codzienne sytuacje związane
z odżywianiem dzieci i jedzeniem śniadań.dzieci1

Sposób odżywiania dziecka ma wpływ na jego przyszłe życie – tak twierdzą prawie wszystkie mamy. To niezwykle ważne stwierdzenie! Według respondentek prawidłowe żywienie najbardziej wpływa na odporność dziecka (90%), rozwój i sprawność fizyczną (84 i 82%).
Aż 81% ankietowanych kobiet ma też świadomość zależności między tym, co jedzą najmłodsi, a ich rozwojem umysłowym. Uczniowie, którzy rozpoczynają naukę bez śniadania, częściej skarżą się na zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji czy pracy przewodu pokarmowego. Dzieci mają też problemy z koncentracją, negatywnymi emocjami oraz mniej energii do nauki i zabawy.

Śniadaniowe hity na stołach uczniów klas 0-3 szkół podstawowych to niestety w 40% przypadków parówki i 58% białe bułeczki. Największymi przegranymi są niestety pełnoziarniste pieczywo i warzywa – obecne na stołach jedynie co czwarte dziecko je pieczywo ciemne, a świeże warzywa – co szóste. Dlatego programy szkolne, takie jak „Śniadanie Daje Moc”, mogą skutecznie pomagać mamom we wprowadzaniu w domu zdrowszych śniadaniowych rytuałów.

Według matek zdrowe odżywianie bardziej wpływa na rozwój fizyczny (67%) niż psychiczny dziecka (48%). Kobiety podkreśliły jednak, że to wspólne posiłki są ważnym elementem życia emocjonalnego najmłodszych (62%). Pięknie kształtują relacje rodzinne i są dobrym fundamentem ich poczucia bezpieczeństwa. Wyzwalają dobrą energię oraz pozytywne uczucia sprzyjające przyswajaniu wzorców i postaw m.in. nawyków żywieniowych.

Elżbieta Lange, psychodietetyk i ekspertka programu „Śniadanie Daje Moc” tłumaczy: Przyszłość i zdrowie dzieci leży w naszych rękach. Rodzice odpowiadają za ich właściwe odżywianie, pedagodzy i nauczyciele za edukację, dzieci natomiast za swój apetyt i smak oraz reakcje na określone potrawy, które zawsze są autentyczne. Pełnowartościowe, zdrowe i urozmaicone śniadanie jest jedną z podstaw prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego od najmłodszych lat warto uczyć go dobrych nawyków i zasad zdrowego odżywiania. W przyszłości zaprocentuje to nie tylko prawidłowym rozwojem fizycznym, ale również wpłynie na jego rozwój emocjonalny, intelektualny oraz społeczny. Dobry posiłek dla dziecka to wyważona mieszanka zdrowych potraw, troski i zaangażowania bliskich, radości i estetyki dla zmysłów oraz edukacji.

92% dzieci uczestniczy w przygotowywaniu posiłków. Sprawia im to wielką radość, przynosi satysfakcję i wiele uczy. Samodzielnie przygotowany twarożek z warzywami czy owocowe szaszłyki smakują nawet największemu niejadkowi, a widać to co roku 8 listopada, podczas obchodów Dnia Śniadanie Daje Moc! Badanie pokazuje wyraźnie, że dobre wzorce motywują najlepiej, a nasze dzieci są czujnymi obserwatorami. Według raportu 66% matek, które same jedzą codziennie świeże warzywa – podają te produkty codziennie swojemu dziecku. To samo dotyczy 79% mam, jedzących codziennie owoce i produkty mleczne. 63% mam, które nigdy nie piją gazowanych, słodzonych napojów, nigdy nie daje ich swojemu dziecku. Działa to niestety także w drugą stronę.
W przypadku 67% uczestniczek badania, które w ogóle nie spożywają ciemnego pieczywa, także ich dzieci nigdy nie jedzą tego rodzaju produktów. Aż 59% matek, które każdego dnia jedzą słodycze, podają je codziennie również dziecku. To samo robi 42% mam sięgających codziennie po słone przekąski i 29% mam codziennie jedzących zapiekanki, hot dogi czy hamburgery – te produkty także goszczą codziennie w menu dziecka! Dlatego tak ważne jest, by rodzice wywierali dobry wpływ i możliwie najwcześniej współdziałali ze sobą w sferze kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. W domach, w których kładzie się na to nacisk, uczniów klas 0-3 szkół podstawowych rzadziej kusi jedzenie typu chipsy i słodycze. Mają lepiej wykształcony odruch sięgania po owoce, wodę i częściej smakują im ryby oraz warzywa. Są mniej marudne, sporadycznie rezygnują
z przygotowanego dla nich dania.

 8 listopada – ogólnopolski Dzień Śniadanie Daje Moc

Raport „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” dowodzi, że rodzice potrzebują wsparcia
i aktywności szkoły oraz nauczycieli w tym zakresie. Aż 57% matek uważa, że w szkole powinny być prowadzone lekcje o zdrowym odżywianiu.
Kształtowanie dobrych nawyków nie musi być nudne. Nauczyciele mogą dzisiaj korzystać z szeregu narzędzi, by być dobrymi przewodnikami dla rodziców. W tym roku szkolnym uczestnicy programu Śniadanie Daje Moc realizują Misje Śniadaniowe. Podczas lekcji pełnych gier, zabaw i eksperymentów dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania wspólnie z małymi agentami Tolą i Maksem i ich kosmicznym przyjacielem Wszystkojadem. Ta odmieniona formuła wykorzystuje elementy atrakcyjnej dla uczniów grywalizacji – edukacji z elementami gry i rywalizacji. Wielki finał w postaci własnoręcznie przygotowanych, ogólnoszkolnych i bardzo uroczystych śniadań już 8 listopada!

Partnerstwo dla Zdrowia, organizator programu Śniadanie Daje Moc, już od sześciu lat wspólnie ze szkołami podstawowymi w całej Polsce edukuje najmłodszych. Dba o to, by zdobywali wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania w atrakcyjnej formie i doceniali rolę śniadania. Program przyczynia się sukcesywnie do zmniejszania zjawiska niedożywienia jakościowego i ilościowego wśród uczniów, a także zwraca uwagę rodziców oraz kadry pedagogicznej na ważne kwestie żywieniowe dziecka w wieku wczesnoszkolnym.

Więcej na stronie www.sniadaniedajemoc.plsniadanie-daje-moc

Program Śniadanie Daje Moc w skrócie:

  • Organizator programu: Partnerstwo dla Zdrowia – koalicja firm: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytutu Matki
    i Dziecka, od 2006 roku przeciwdziała niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propaguje wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe. Działania Partnerstwa obejmują dwa filary. Pierwszy to tworzenie produktów z misją społeczną. Drugi zaś to działania edukacyjne – program Śniadanie Daje Moc.
  • Najważniejsze cele programu:
  1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka;
  2. Przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia;
  3. Edukację najmłodszych dzięki angażowaniu rodziców i nauczycieli w działania i programy służące wpajaniu dzieciom zasad zdrowego odżywiania.
  • Główne działania programu:
  1. Kluby Śniadanie Daje Moc – kluby śniadaniowe zakładane w klasach, w ramach których nauczyciele prowadzą lekcje edukacyjne na temat zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem roli śniadania
    w diecie dziecka, na podstawie scenariuszy uwzględniających 12 zasad zdrowego odżywiania ‒ opracowanych przez Instytut Matki i Dziecka.
  2. 8 listopada – Dzień Śniadanie Daje Moc – najważniejszy dzień w programie, podczas którego najmłodsi wspierani przez dorosłych przygotowują i jedzą wspólne śniadanie w klasie. W ten sposób nie tylko kadra pedagogiczna, ale również rodzice angażują się w kwestie żywienia dzieci w wieku wczesnoszkolnym.
  • Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Rzecznik Praw Dziecka
  • Patroni regionalni programu: Kuratorium Oświaty w Katowicach, Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wlkp., Kuratorium Oświaty w Opolu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, Kuratorium Oświaty w Kielcach, Kuratorium Oświaty w Rzeszowie, Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Kuratorium Oświaty w Szczecinie, Kuratorium Oświaty w Warszawie, Kuratorium Oświaty w Łodzi, Kuratorium Oświaty we Wrocławiu.

W Opolu Szkoła Podstawowa nr 2 już od kilku lat przypomina rodzicom, iż to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji, mają siłę do zabawy. We wtorek 08.11.2016 dzieci przygotowują wspólnie z rodzicami i nauczycielami zdrowe kanapki i zapoznają się z zasadami zdrowego odżywiania. Wspólna praca jest też okazją do świetnej zabawy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − 9 =